Okcategoryrad

”Ska jag berätta för en vän att hennes man lurar på henne?”

viagra för kvinnor apoteket

Innehåll

Vår expert försökte klargöra det komplexa dilemmaet.

”Jag fick nyligen veta att min väns man lurade på henne med vår gemensamma vän. Och han ändrade inte det en gång utan träffade henne regelbundet. Nu plågas jag om jag ska berätta för henne eller inte. Om det hade hänt en gång skulle jag ha hållit tyst, allt kan hända. Men här är ett konstant bedrägeri. Och å andra sidan är det värt att komma in i någon annans liv. Jag själv kommer att vara skyldig. Vad ska man göra i sådana fall? ”

Tatiana Salvoni

Psykologi

Psykolog och författare, författare till romanen ”Fornication”

– Den första reaktionen är att berätta för din vän så snart som möjligt, och detta är en normal reaktion. Och det stoppas också av en helt hälsosam och rimlig rädsla för att dras in i någon annans familjedynamik och inte längre bara vara en vän, utan orsaken till oenigheter i andra människors familjeliv. En gång blev budbärare som rapporterade dåliga nyheter skuren av. Även om budbärarna inte var skyldiga, slits de av ilska och bitterhet över de dåliga nyheterna. Så här finns också en naturlig rädsla för att vara i en sådan budbärares roll. Men samtidigt är det tyst om det pågående sveket och fortsätter som om ingenting hade hänt att vara vänner med en vän, skämt om något, shoppa, gå på bio, etc. är detsamma som att vara lite förrädare också, som om man täcker henne otrogen make. Denna främmande hemlighet, som måste hållas, kommer att hänga i luften, känna sig som något obekvämt, hänga med besvärliga pauser och konstiga blick, störa uppriktigheten av vänskap.

Hela hemligheten blir tydlig, så att hon en dag får reda på sanningen, och minst av allt vill jag höra en sådan hån: ”Du visste och berättade inte för mig, och din vän kallas också!”

Därför, troligtvis, om vänskapen är verklig och du kommunicerar ständigt, kommer du inte att kunna hålla denna information med dig på länge. Man måste dock psykologiskt förbereda sig för detta ögonblick för att inte vara i rollen som den som orsakar ondskan. Tänker på två sätt.

Den första. För att inte flyga in i dina egna prognoser måste du förstå dina personliga motiv tydligt. Vad plågar dig exakt, lista alla dina rädslor: vad är det värsta, vad som kan hända, vilken typ av psykologisk situation det påminner dig personligen. Har du upplevt liknande svekssituationer i ditt liv, hur du upplevt dem och hur skulle du föredra att få veta om dem?.

Andra. Hur ska du stödja din vän i en chocksituation när hon får reda på sveket? Kan du hålla hennes chock och hennes känslor? Kan du motstå att inte ägna dig åt att ge extrema råd som ”skilsmässa” och utvärderande kommentarer som ”jävel, get”, etc.? Om du rapporterar de här nyheterna måste du välja den mest neutrala tonen, säger de, jag kan inte bära en hemlighet i mig själv, min plikt är att berätta för dig detta, men du fattar ditt eget beslut, det här är din familj och din man. Det rör mig inte. Det är ditt liv.

Jag, som din vän, kommer att stödja dig ändå.

Det är viktigt att uttrycka empati och acceptans och ta avstånd från utvärderingsförmågan så mycket som möjligt. Trots allt, även om du skämmer / fördömer hennes man, kommer denna skam som att falla på henne, och i skam (motiverad eller adopterad spelar det ingen roll) försöker en person vanligtvis distansera sig från den som framkallar denna skam. Så inte ett ord till sin man. När det gäller både honom och henne, lista bara de bekräftade fakta som du känner till. Utan personliga idéer, olika där ”mest troligt” och för vem det verkade.

Similar Posts